We zien de wereld vanuit ons eigen referentiekader oftewel een samenstelsel van waarden, normen en gedragingen. Een paradigma. We denken dat dàt de werkelijkheid is, maar het is jouw subjectieve waarneming. En jouw waarneming zegt alles over jou.

Wil je echt iets in je leven veranderen, dan begint het met de bewustwording van jouw paradigma.

Navigatie

Onlangs moest ik vanuit Almelo naar Aalsmeer rijden. Had ik geluisterd naar mijn navigatie dan was ik waarschijnlijk via vluchtstroken en door weilanden ergens uit gekomen, maar niet bij mijn eindbestemming. Wat ik hiermee aan wil geven is, dat wanneer we ons wereldbeeld niet bijstellen, dan raken we de weg kwijt. Het klopt niet meer en we bereiken dan niet wat we willen bereiken. Positief denken, moed houden etc. helpt dan echt niet meer.

Ik kan vast blijven houden aan mijn navigatiesysteem en vol gas de weilanden door crossen, maar die tegemoetkomende koeien hoor ik toch echt niet tegen te komen richting eindbestemming. Dus mijn wereldbeeld klopt niet meer.

Automatische piloot

Het updaten van mijn kaart van de werkelijkheid is dan noodzakelijk. Vaak blijven we op de automatische piloot doorgaan. We zijn het spoor bijster geraakt.

Herken je dat? Niet meer weten wat je wilt of wie je bent. Terugkijkend op je leven tot nu toe en je afvragen hoe het zover is gekomen. In mijn voorbeeld: “Wat doe ik in dit weiland tussen al die koeien?”

Ons paradigma heeft zich door de eeuwen heen zo gevormd en we krijgen het mee via onze ouders, onze opvoeding. We worden niet uitgedaagd of het wel klopt. Geen les op school die ons vertelt dat we de wereld niet zien zoals ze is, we zien de wereld zoals WIJ ZIJN.

Jouw realiteit is in werkelijkheid een weerspiegeling van jouw innerlijke wereld. Daarin bevinden zich jouw diepste verlangens, maar ook jouw diepste angsten. En we weten onderhand hoe krachtig die gedachten kunnen zijn, hoe ze jouw gedragingen beïnvloeden en de resultaten in jouw leven.

Fixed mind

Jouw paradigma kan heel beperkend werken, het werkt als een magneet. Dat wat jij gelooft wordt jouw werkelijkheid. Of dat geloof nu gestaafd is op waarheid of niet, dat maakt dus niet uit.

Dat wetende geeft dus een tool in handen om beperkingen op te heffen. Een paradigmashift door kennis te vergaren, out of the box te denken, dingen uit te proberen, patronen te herkennen etc. We hebben onszelf vaak vast gezet met onze bewuste en onbewuste overtuigingen. Je hoort het dagelijks om je heen. “Ik ben niet zo.” “Ik ben onzeker.” “Ik ben niet handig.” Fixed mind! Dat is jouw werkelijkheid geworden.

Is jou fixed mind: “Eerst zien en dan geloven” of ga jij naar een growth mind: “Start met geloven en zie wat mogelijk is!” Laat jouw gevoel en emotie een leidraad zijn of je op de juiste weg bent, zodat je niet onderweg in een weiland beland vol koeien als je dat niet wilt.

hartegroet,

Esther