Plagen of pesten

Plagen kan leuk en grappig zijn, en is zelfs goed voor de sociaal emotionele ontwikkeling. Bij pesten is het echter steeds hetzelfde kind dat wint en hetzelfde kind dat verliest. De pestkop wil pijn doen en kwetsen. Het gepeste kind voelt zich eenzaam en verdrietig, hij of zij is onzeker en bang. Pesten maakt slachtoffers. Meestal zijn er bij pesten drie partijen, namelijk:

  1. De pesters/ de pestkop: Dit zijn vaak kinderen die hun boosheid en woede af moeten reageren en niets anders weten te bedenken dan pesten.
  2. De zondebok(ken), het slachtoffer(s): Dit zijn kinderen die gepest worden.
  3. De meelopers: Dit zijn kinderen die niets durven te zeggen omdat ze bang zijn zelf het slachtoffer te worden.

Jouw kind wordt onzeker, heeft minder vertrouwen in zichzelf en anderen. Dit nare gevoel werkt vaak nog lang door, ook als het pesten al gestopt is. Er zijn trainingen ontwikkeld om jouw kind weerbaarder te maken zoals “Rots en Water” en de “Sta Sterk Training”. Mocht jouw kind desondanks last blijven houden van nare gevoelens en herinneringen aan het pesten , dan kan Praktijk Mirte misschien iets voor jouw kind betekenen. Mogelijk wordt er gebruik gemaakt van EMDR Therapie of Write Junior.

Neem gerust contact op voor meer informatie.

Contact opnemen