Sommige stappen brutaal jouw voordeur binnen. Andere glippen via de achterdeur naar binnen. Maar ze komen, hoe dan ook. Ze nemen vreugde, liefde, verdriet, frustratie, teleurstelling of eenzaamheid met zich mee. Sommige denderen je huis binnen, maken van alles kapot, zetten de hele bliksemse bende op zijn kop.

De afgelopen twee jaar heb ik veel (onwelkome) gasten in mijn huis gehad. Het leek wel een inloophuis voor de meest nare soort. Verdriet, verwarring, onzekerheid, teleurstelling en machteloosheid. Ik had ze opeens allemaal aan de keukentafel zitten.

Ik heb geprobeerd ze de deur uit te zetten. Poten onder hun stoelen vandaan gezaagd. Ze proberen te overtuigen toch ècht mijn huis te verlaten. Maar geen gehoor. Integendeel. Het leek of ze steeds meer van hun “vrienden” uitnodigden.

Ook in jouw leven zullen ze langskomen, misschien zit jouw huis nu vol met deze gasten en zit jij ergens in de kelder weggekropen in een hoekje.

Zet koffie!

Laat ze binnen. Ga met ze aan tafel zitten, zet koffie en leer ze kennen. Ze komen misschien alles verstoren, je hele huis ontruimen, maar dat gebeurt alleen maar om plaats te maken voor iets beters. Het is de kunst om dat te zien en te begrijpen.

En toch zijn we in ons leven geneigd om precies het tegenovergestelde te doen. Vechten of stil blijven zitten. Hoe vaak vecht je in je dagelijkse leven niet tegen situaties die gewoon zijn zoals ze zijn? Hoe vaak blijf je hangen in situaties die jou niet gelukkig maken? Hoe vaak ontken je de signalen die je diep van binnen wel voelt? Echter wil of durf je het niet te zien, niet te horen, niet te voelen.

Angst voor verlies en angst om te falen

We vechten te vaak terwijl het gaat om de boodschap van dit alles te zien. We zijn bang om te falen, bang voor verandering of bang voor het oordeel van anderen. Hierdoor durven we de realiteit niet onder ogen te zien. Maar weet dat falen de weg is naar een gelukkiger leven. Het maakt me niet uit wat jij onder geluk verstaat, dat is voor iedereen anders. Het gaat om “slim falen”, dat wil zeggen risico omarmen, leren van de dingen die niet goed gaan en op tijd te beseffen wanneer je met iets moet stoppen of een andere richting in moet slaan.

Ga je nog jaren door met bijvoorbeeld je werk of opleiding omdat je er veel tijd en geld in hebt geïnvesteerd? Blijf je hangen in een relatie omdat je ooit wel heel verliefd op hem/haar bent geweest en hoopt dat dat gevoel terugkomt? Terwijl je diep van binnen veel liever iets heel anders wilt doen met je leven? Vaak kiezen we voor de korte termijn veiligheid, de prijs die je hiervoor betaald is hoog. Tijd is namelijk iets wat niet terugkeert. Je kunt het niet meer overdoen.

Hoe langer jij je verzet, hoe langer je vecht tegen je innerlijke stroming, je intuïtie, hoe meer energie het je kost. Je raakt steeds meer de verbinding kwijt, met jezelf, met je leven.

Laat al die gasten gerust je huis binnen komen. Ze kloppen niet voor niets aan. Falen is niet de vijand, maar onderdeel van jouw groeiproces. En ja dan ga je dus soms keihard op je bek. 12 keer vallen en 13 keer opstaan.

Heeft het zin dat ik dit schrijf. Waarschijnlijk niet 12 keer vallen, 13 keer opstaan. Je moet het meemaken, er zelf doorheen gaan, in gesprek gaan met die gasten die jouw huis binnen denderen. Zet koffie en proost na een tijd op de goede afloop.

Loop je hierin vast, dan ben ik graag bij jou te “gast” om samen te kijken wat er nu gaande is in jouw leven.

Ik ben natuurlijk nieuwsgierig welke levenslessen voor jou heel waardevol zijn geweest. Leuk als je een reactie achterlaat.

Hartegroet,

Esther en haar “gasten”