Stress en burn-out

We kennen allemaal wel stress in ons leven, stress hoort bij het leven. Onder invloed van tijdelijke stress kunnen we goede prestaties leveren. Pas wanneer stress te lang aanhoudt en er onvoldoende ruimte is om te ontspannen, ontstaan er klachten. Langdurige stress kan leiden tot overspannenheid en ten slotte tot burn-out.


Overspannen of burn-out?

Een belangrijk onderscheid tussen beide is dat overspannenheid een aanloopfase heeft van zo’n drie maanden èn een duidelijke aanleiding, zoals een reorganisatie op het werk. Een burn-out heeft een veel langere aanlooptijd en ontstaat door een combinatie van factoren, zoals spanningen op het werk, met daarbij een verhuizing en een pasgeboren kindje.

Het is verstandig om hulp te zoeken wanneer je vermoedt dat je een burn-out hebt of er tegenaan zit. Misschien wil je er zelf nog niet aan, maar maakt jouw omgeving jou attent op een dreigende burn-out.

Heb je last van ernstige vermoeidheid?
Merk je dat jij je slecht kan concentreren
Ben je meer vergeetachtig dan anders?
Ben je vaak geïrriteerd en soms onevenredig boos?
Is er bij jou sprake van angst en nervositeit?
Kun je moeilijk nee zeggen?
Stel je hoge eisen aan jezelf?
Kom je sneller in conflict met anderen?
Mis je plezier en ontspanning in jouw leven?
Heb je al een aantal maanden last van deze klachten en nemen ze niet af?

Ja? Neem dan gerust contact met mij op om te kijken wat ik voor jou kan betekenen in het voorkomen dan wel herstellen van jouw (dreigende) burn-out.

Het gaat om de juiste balans te vinden tussen draagkracht, draaglast en belasting; de juiste balans-eren.

Uitlokkende factoren

Karaktereigenschappen

Karaktereigenschappen

De karaktereigenschappen die kunnen leiden tot het ontwikkelen van een burn-out zijn: perfectionisme, moeilijk grenzen stellen, geen nee kunnen zeggen, hoge verwachtingen hebben, idealisme, loyaliteit, je graag willen manifesteren. Hierdoor vind je het vaak moeilijk de juiste balans te vinden tussen werk en privé.

Privé omstandigheden

Privé omstandigheden

Bepaalde privé omstandigheden kunnen zoveel stress opleveren dat er uiteindelijk een burn-out ontstaat, zoals financiële zorgen, gezondheidszorgen, verstoorde relaties, verlies van naasten, traumatische ervaringen en gebrek aan levensvervulling. Je raakt verstrikt in een web van zorgen waar je niet uit kunt komen.

Werkomstandigheden

Werkomstandigheden

Werkomstandigheden die kunnen leiden tot een burn-out zoals routinematig werk, geen invloed hebben op werkomstandigheden, slechte werksfeer, slecht management, bureaucratie, reorganisaties, zware werkbelasting, onregelmatige werktijden, onduidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden, intensiteit van werk, tijdsdruk, werk waarbij je veel moet geven en weinig waardering krijgt.

Mirte Kids

Mirte Kids is o.a. gespecialiseerd in behandeling van kinderen en jongeren met psychische, mentale en/of emotionele problemen.

Bekijk

Mirte in Bedrijf

Mirte in Bedrijf werkt met werkgevers die zich bewust zijn van de noodzaak om te investeren in medewerkers als basis voor een gezonde en succesvolle organisatie.

Bekijk