Angststoornissen

Iedereen is wel eens bang en dat is normaal. Angst waarschuwt ons voor gevaar. Je schrikt bijvoorbeeld wanneer je wilt oversteken en er plotseling een auto aan komt rijden. Je lichaam maakt zich dan klaar voor actie om zo weg te kunnen springen.


Maar wat als jij je angstig voelt in situaties waar geen werkelijk gevaar dreigt? Bijvoorbeeld wanneer je buitenshuis gaat of wanneer je moet spreken voor een groep. Mogelijk is er sprake van een angststoornis. Angst, fobieën en stress zijn veel voorkomende klachten. Vaak gaan deze klachten gepaard met depressie, vermijdingsgedrag en beperkingen in het dagelijkse functioneren. De meeste angststoornissen veroorzaken voor de betrokkene een lijdensweg. Het dagelijkse leven raakt verstoord. Je wordt depressief en vaak is er onbegrip vanuit de omgeving. Je voelt je alleen en onbegrepen.

Bij praktijk Mirte kun je geholpen worden om je angsten te overwinnen.
Voor specifieke diagnostiek en stoornissen in zeer ernstige vorm word je terugverwezen naar de huisarts. Intensievere, gespecialiseerde hulp is dan geïndiceerd.

Veel voorkomende stoornissen

Paniekstoornis

Paniekstoornis

Iemand met een paniekstoornis heeft regelmatig paniekaanvallen. Tijdens een paniekaanval word je onverwacht overvallen door een golf van intense angst. Wanneer je een paniekaanval hebt, kun je het gevoel krijgen gek te worden, de controle te verliezen /en of dood te gaan. Je krijgt klachten zoals hartkloppingen, koude rillingen, misselijkheid, zweten, trillen, druk op de borst en een gevoel van ademnood of verstikking.

Na het hebben van één of meerdere paniekaanvallen ben je vaak bezorgd om weer een nieuwe paniekaanval te krijgen. Waarschijnlijk ga je situaties vermijden waarin je verwacht weer een paniekaanval te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld lichamelijke inspanning of onbekende situaties gaan vermijden.

Sociale angststoornis

Sociale angststoornis

Een sociale angststoornis heet ook wel een sociale fobie.
In Nederland heeft bijna 10% van de bevolking in de loop van zijn of haar leven last van een sociale angststoornis; vrouwen vaker dan mannen. Bij een sociale angststoornis lijkt het alsof je erg verlegen bent. Je bent bang dat anderen je vreemd of raar vinden. Het kan ook zijn dat je bang bent dat je gaat blozen of trillen in een bepaalde situatie. Je probeert daarom de door jou zo gevreesde sociale situatie te vermijden. Wanneer je toch in de gevreesde situatie bent, doorsta je dat met grote moeite. Dit alles heeft een negatieve invloed op jouw dagelijks leven.

Posttraumatische Stress-Stoornis (PTSS)

Posttraumatische Stress-Stoornis (PTSS)

Een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) is een hevige stressreactie op een schokkende gebeurtenis. Na zo’n gebeurtenis verlies je volledig de controle. Chronische stress, extra waakzaamheid en allerlei lichamelijke klachten zijn vaak het gevolg. Soms heb je het gevoel voorgoed te zijn veranderd door de schokkende gebeurtenis. Je verliest de greep op je dagelijkse leven en na de traumatische gebeurtenis blijft je angst constant bestaan. Je geest en lijf blijft gespannen door gevaar dat er niet meer is. Voorbeelden van gebeurtenissen waarbij PTSS kan ontstaan zijn: oorlog, verkeersongeval, aanranding of verkrachting, beroving, gepest zijn en/of geweldsincidenten.

Gegeneraliseerde angststoornis

Gegeneraliseerde angststoornis

Wanneer angstklachten, piekeren en lichamelijke verschijnselen zonder duidelijke aanleiding langer dan zes maanden blijven bestaan en het dagelijkse leven belemmeren, heb je waarschijnlijk een gegeneraliseerde angststoornis.De gegeneraliseerde angststoornis kenmerkt zich door de voortdurende aanwezigheid van klachten van angst en zenuwachtigheid. Deze psychische klachten gaan meestal gepaard met verschillende (bij angst passende) lichamelijke klachten. Waarschijnlijk vermijd je vaak situaties die jouw zorgen aanwakkeren. Het hebben van een gegeneraliseerde angststoornis leidt vaak tot nadelige gevolgen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je naasten; op allerlei levensgebieden. De gegeneraliseerde angststoornis wordt vermoedelijk veroorzaakt door een combinatie van factoren zoals erfelijke aanleg en stressvolle levensgebeurtenissen.

Specifieke fobieën

Specifieke fobieën

Een specifieke fobie wil zeggen dat je een intense angst hebt voor een bepaald ding, dier of situatie. Je weet eigenlijk wel dat de angst die je hebt overdreven of onredelijk is. Toch probeer je datgene waar je angstig van wordt, te vermijden. Lukt dat niet dan doorsta je de situatie met intense angst. Er ontstaan lichamelijke reacties zoals zweten, hartkloppingen of een hijgende ademhaling. Je kan ook een paniekaanval krijgen.

Voorbeelden van specifieke fobieën zijn angst voor honden , hoogtevrees, vliegangst en emetofobie (angst voor overgeven).

Mirte Kids

Mirte Kids is o.a. gespecialiseerd in behandeling van kinderen en jongeren met psychische, mentale en/of emotionele problemen.

Bekijk

Mirte in Bedrijf

Mirte in Bedrijf werkt met werkgevers die zich bewust zijn van de noodzaak om te investeren in medewerkers als basis voor een gezonde en succesvolle organisatie.

Bekijk