Psychosociale problemen

De fase vanaf 9 jaar tot ongeveer 12 jaar wordt ook wel de pré-puberteit genoemd. Uw kind ontwikkelt zich snel; wordt groter, zelfstandiger, kritischer en krijgt al een eigen mening.
In de puberteit is er een snelle ontwikkeling gaande zowel lichamelijk, emotioneel als verstandelijk.


In deze ontwikkelingsfasen kunnen problemen ontstaan in de binnenwereld van uw kind zoals onzekerheden, angsten, faalangst, laag zelfbeeld. Maar ook problemen in gedrag naar de buitenwereld zoals boze buien, problemen in omgang met anderen etc. Ook komen lichamelijke klachten voor met een psychische oorzaak zoals: buikpijn, hoofdpijn, hyperventilatie. (Raadpleeg altijd eerst de huisarts bij lichamelijke klachten).

Vrijwel elke ouder vindt het boeiend om te zien hoe zijn of haar kind zich ontwikkelt en opgroeit. De meeste ouders genieten van elke ontwikkelingsfase. Bij de meeste kinderen en jongeren verloopt dat gelukkig probleemloos, maar soms gaat het anders. Dan zijn er tegenslagen en lopen dingen anders dan u had gehoopt. Als ouder wil je dat je kind gelukkig is en goed in zijn vel zit. Wanneer tips, gesprekken en aandacht naar uw kind niet meer blijken te werken, kan externe hulp inschakelen noodzakelijk blijken. Soms is de stap naar een kinderpsycholoog te groot en niet direct nodig, dan kan Mirte Kids mogelijk iets voor u en uw kind betekenen.

Mocht u na het lezen nog vragen hebben of uw kind willen aanmelden, neemt u dan gerust telefonisch contact met mij op of stuur een e-mailbericht via het contactformulier.

Voor kinderen en jongeren

Tot 12 jaar

Tot 12 jaar

Een probleem?

Misschien heb je vaak ruzie.
Misschien word je wel gepest…
Misschien ben je verdrietig omdat je ouders zijn gescheiden….
Misschien mis je iemand die is dood gegaan….
Misschien voel jij je niet op je gemak met andere kinderen…
Misschien ben je niet blij met jezelf………..

Een probleem is iets waar je over piekert of waar jij je rot over voelt. Soms weet je niet waardoor jij je zo rot, verdrietig of boos voelt. En soms weet je wel waardoor het komt, maar weet je niet hoe je dat kan veranderen zodat het verdwijnt. Dan kunnen jij en je ouders dus hulp gaan zoeken voor jou.

Soms kan je vader of je moeder je helpen, maar wanneer dat niet helpt kun je speciale hulp zoeken. Er zijn mensen die daarvoor naar een school zijn geweest om kinderen zoals jou te helpen. Ze heten therapeuten of psychologen. Ik ben een therapeut en ik kan samen met jou kijken naar jouw probleem en hoe dat zo gekomen is, maar nog belangrijker hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat het weer verdwijnt

Wat gebeurt er allemaal als je naar de therapeut gaat?
Eerst maak ik een afspraak met je ouders. Die vertellen waar ze zich zorgen over maken en misschien kunnen ze ook al zeggen wat jij er zelf van vindt.
Dan spreek ik af dat jij alleen mag komen voor een afspraak met mij. Meestal is dat één keer in de week of om de week .  Dat doen we dan vijf keer. Daarna ga ik weer praten met je ouders, want die willen natuurlijk ook graag weten wat er gebeurt in de therapie.
Ik kan ze dan vertellen wat we zoal doen, hoe ik erover denk om jou verder te kunnen helpen en hoeveel keer ik denk dat we daarvoor nodig hebben.
Ik praat met je ouders over wat zij kunnen doen om jou te helpen en soms is het handig ook met je meester of juf hierover te gaan praten.
Ik vertel je ouders niet wat jij in de therapie vertelt, dat is iets tussen jou en mij. Alleen als jij wilt dat je ouders het weten, dan natuurlijk wel, maar daar hebben wij het eerst samen over, voor ik met je ouders praat.
Als je komt, kun je komen praten en spelen, net wat jij zelf prettig vindt. Ik heb speelgoed, tekenspullen en veel knuffelbeesten. Alles wat we doen, doen we zodat jij je weer beter gaat voelen. Hoe dat precies gaat kan ik nu eigenlijk nog niet zeggen, want het gaat helemaal om jou en ik ken je nog niet. Soms vinden kinderen het wel spannend om de eerste keer te komen en dat is heel normaal, maar meestal vinden ze het erg leuk.

13 jaar en ouder

13 jaar en ouder

Vanaf ongeveer je 12e tot je 18e jaar zit je in de puberteit. In deze fase van je leven verandert er van alles: je lichaam, school, vrienden, er wordt steeds meer van jou verwacht zowel thuis als op school. Best lastig allemaal.  Helemaal als je dan ook nog tegen problemen aanloopt waar jij zelf niet meer uitkomt.

Zit jij op de middelbare school en zit je niet lekker in je vel? Misschien wordt je gepest, voel jij je onzeker, ben je (te) veel met je uiterlijk en gewicht bezig, heb je angsten of faalangst, of zit je gewoon niet lekker in je vel?
Mogelijk zijn je ouders gescheiden of gaan ze scheiden en heb je daar veel verdriet om. Een lastige situatie want je kan te maken hebben met ruzies tussen je ouders, een nieuwe partner voor één van je ouders. Tja en hoe moet jij je nu gedragen want je wilt geen van beide ouders teleurstellen.
Het is een verlies van iets wat vertrouwd was; je thuis, het gezin, misschien moet je wel naar een andere woonplaats of school.
Ook kun je te maken krijgen met verlies omdat iemand waar je veel van hebt gehouden is overleden.

Het zijn allemaal gebeurtenissen en momenten in je leven waardoor jij vast kunt lopen.

Bij Mirte Kids help ik je om op een andere manier naar jezelf en je problemen te kijken, en help ik je zelf oplossingen te vinden en deze te oefenen. Heb je te maken gehad met verlies, óf door scheiding óf door overlijden van een dierbare, dan kan ik je helpen om met al die heftige gevoelens om te gaan. Dit doen we door te praten of op een creatieve manier bezig te zijn. Ik los dan ook niets voor je op, maar help jou om zelf een oplossing te vinden.

Lijkt het je wat? Mail of bel mij dan en we maken een afspraak!  Ook voor vragen mag je me gewoon bellen. (Als je jonger bent dan 16 jaar heb ik ook de toestemming van je ouders nodig)

Praktijk Mirte

Praktijk Mirte is een praktijk voor psychosociale hulpverlening, EMDR therapie en relatietherapie. Ik begeleid zowel kinderen, jongeren als volwassenen.

Bekijk

Mirte in Bedrijf

Mirte in Bedrijf werkt met werkgevers die zich bewust zijn van de noodzaak om te investeren in medewerkers als basis voor een gezonde en succesvolle organisatie.

Bekijk