Pesten

Kinderen die gepest worden kunnen daar hun hele leven last van houden. Door pesten ontstaat een negatief zelfbeeld en afnemend zelfvertrouwen. In tegenstelling tot plagen, waarbij kinderen onderling een grap kunnen uithalen, is er bij pesten sprake van machtsongelijkheid.


Plagen kan leuk en grappig zijn, en is zelfs goed voor de sociaal emotionele ontwikkeling. Bij pesten is het echter steeds hetzelfde kind dat wint en hetzelfde kind dat verliest. De pestkop wil pijn doen en kwetsen. Het gepeste kind voelt zich eenzaam en verdrietig, hij of zij is onzeker en bang. Pesten maakt slachtoffers. Meestal zijn er bij pesten drie partijen, namelijk:

De pesters/ de pestkop: Dit zijn vaak kinderen die hun boosheid en woede af moeten reageren en niets anders weten te bedenken dan pesten.

De zondebok(ken), het slachtoffer(s): Dit zijn kinderen die gepest worden.

De meelopers: Dit zijn kinderen die niets durven te zeggen omdat ze bang zijn zelf het slachtoffer te worden.

Uw kind wordt onzeker, heeft minder vertrouwen in zichzelf en anderen. Dit nare gevoel werkt vaak nog lang door, ook als het pesten al gestopt is. Er zijn trainingen ontwikkeld om uw kind weerbaarder te maken zoals “Rots en Water” en de “Sta Sterk Training”. Mocht uw kind desondanks last blijven houden van nare gevoelens en herinneringen aan het pesten , dan kan Mirte Kids misschien iets voor uw kind betekenen. Mogelijk wordt er gebruik gemaakt van EMDR Therapie.

 

Ik word gepest

Waarom Ik?

Waarom Ik?

Bedenk je als eerst dat het niet aan jou ligt dat je gepest wordt. Er zijn helaas heel erg veel kinderen die gepest worden. Vaak is degene die pest juist erg onzeker of probeert op die manier macht te krijgen. Als je wordt gepest is het vaak moeilijk om er met iemand anders over te praten. Misschien ben je bang of schaam je je dat je wordt gepest. Toch is het goed om erover te praten met iemand die jij vertrouwt.
Blijf er niet zelf mee rondlopen! Op school kun je het tegen je juf of je meester of je leerkracht zeggen . Als je dat moeilijk of vervelend vindt of als je denkt dat je dan nog erger gepest gaat worden, dan kun je ook met iemand praten die je helemaal vertrouwt. Bijvoorbeeld: je ouders, een speciale tante of iemand anders bij wie je je goed voelt.
Waarom ik??
Er is  geen reden!!
Het is helaas zo dat de pesters een slachtoffer nodig hebben en jij was er op dat moment. Dus de schuld ligt nooit bij de slachtoffers! De schuld ligt altijd bij de pesters.

Kom je er toch niet alleen uit , dan kan ik je misschien helpen om je weer sterk te voelen en om de nare herinneringen aan het pesten te vergeten.

Praktijk Mirte

Praktijk Mirte is een praktijk voor psychosociale hulpverlening, EMDR therapie en relatietherapie. Ik begeleid zowel kinderen, jongeren als volwassenen.

Bekijk

Mirte in Bedrijf

Mirte in Bedrijf werkt met werkgevers die zich bewust zijn van de noodzaak om te investeren in medewerkers als basis voor een gezonde en succesvolle organisatie.

Bekijk