EMDR Therapie

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een evidence based behandelprotocol om herinneringen aan nare gebeurtenissen of traumatische ervaringen alsnog te verwerken. De therapie is kortdurend en effectief. EMDR therapie is tevens zeer geschikt voor kinderen. Omdat bij kinderen het brein nog in ontwikkeling is, werkt de EMDR therapie bij hen vaak nog veel sneller.


Zowel grote als ook kleinere trauma’s zijn goed te behandelen met EMDR. Tijdens het intake gesprek wordt beoordeeld of de klacht van uw kind geschikt is voor EMDR Therapie. Zo ja, dan wordt  u samen met uw kind goed voorbereid op de therapie. Jullie krijgen een kinderboek mee waar het één en ander in kindertaal en met afbeeldingen wordt uitgelegd over de EMDR Therapie.  Jongeren krijgen uitgebreid uitleg over de therapie en alle vragen worden beantwoord. In de folder die wordt meegegeven kunnen ze alles nog eens rustig na lezen.

Na een sessie kan uw kind zich een paar dagen moe voelen, dieper slapen of meer dromen. Dit heeft met het verwerkingsproces te maken wat door de therapie in gang is gezet. EMDR therapie wordt met name ingezet bij concrete ervaringen met onverwerkte emoties zoals mogelijk is bij bijvoorbeeld een ongeval, gestagneerde rouw na verlies van een dierbare, fobieën zoals angst voor honden, pestmomenten die enorme impact hebben gehad en nog hebben. Wilt u meer informatie over de EMDR Therapie of wilt u weten of deze behandelmethode geschikt is voor het probleem van uw kind, neem dan gerust contact met mij op.

 

EMDR Therapie "Hoe gaat dat nou?"

Informatie voor jou

Informatie voor jou

EMDR therapie: “De nare herinnering weg laten gaan door te luisteren naar tikjes of  door heen en weer te bewegen met je ogen”

Je leest  dit omdat jij iets vervelends hebt meegemaakt en daar nog steeds last van hebt. Dat kan een ongeluk zijn, pesterijen of iets anders naars. Misschien is het één keer gebeurd, maar het kan ook veel langer hebben geduurd, misschien wel maanden of zelfs jaren. Door zo’n vervelende gebeurtenis kun jij je heel rot voelen, misschien heb je nergens zin in of slaap je slecht.  Maar het kan ook zijn dat je snel boos bent of  moeite hebt om je te concentreren. De nare gebeurtenis blijft maar als een film terug komen in je hoofd.

EMDR Therapie  “Hoe gaat dat nou?”

EMDR Therapie is een behandeling speciaal voor kinderen zoals jij. Daarvoor ga je naar een therapeut. Bij Mirte Kids ben ik dat; kijk maar even onder het kopje “Over mij ”. EMDR Therapie werkt goed en vaak ook snel. Hoe snel het helpt, dat verschilt. Als je één keer iets hebt meegemaakt, ben je meestal sneller klaar dan iemand die al langere tijd nare dingen heeft meegemaakt. Wanneer je dat fijn vindt mag je thuis samen met je ouders of één van je ouders een boekje gaan lezen over EMDR Therapie. Daarin staat alles precies uitgelegd zodat je al een beetje weet hoe dat straks bij jou zal gaan. Het boek heeft de titel  “Tim en het wonder EMDR.”

Vertellen of tekenen

Eerst zal ik je vragen om te vertellen wat er gebeurd is. En dan vraag ik of jij dat verhaaltje als het ware stil wilt zetten in je hoofd bij het “plaatje” dat je nu nog het akeligst vindt om naar te kijken of aan terug te denken. Net alsof je naar een film kijkt en de pauzeknop indrukt op het moment dat de film het meest nare plaatje laat zien. Ik kan je ook vragen om dat plaatje te tekenen.

Luisteren naar tikjes, met je ogen bewegen of trommelen met je vingers

Samen gaan we aan het werk om te zorgen dat jij het niet meer naar vindt om aan dat “plaatje” te denken. Dat gaat zo: Jij concentreert je op het “plaatje in je hoofd” (of de tekening) en op wat jij daarbij voelt zoals boos, verdrietig of bang. Dat ga je dan een cijfer geven: 10 is bijvoorbeeld heel erg bang of heel erg boos. Het cijfer 0 betekent dat je helemaal niet meer bang of boos bent als je naar het “plaatje” kijkt. Tegelijkertijd mag jij nog iets anders doen, namelijk met je ogen mijn vingers volgen, die voor jouw gezicht heen en weer bewegen of luisteren naar geluidjes via een koptelefoon of met je handen trommelen op mijn handen of ik ga trommelen op jouw handen. Tussendoor vraag ik jou steeds: “Wat merk je?” of “Wat komt er in je op?”. Soms zie je beelden voor je van de gebeurtenis. Of je moet ergens aan denken, bijvoorbeeld dat het jouw schuld is. Ook kun jij je boos voelen of juist bang of heel verdrietig. Soms merk je dat er in je lichaam dingen anders voelen zoals pijn in je buik of gek gevoel in je keel. Dat mag je dan gewoon allemaal vertellen. De therapie gaat net zo lang door totdat het plaatje in je hoofd of de tekening die je hebt gemaakt, niet meer vervelend is om naar te kijken. En dat is precies wat we willen, dat jij daar geen last meer van hebt waardoor ook al die vervelende klachten verdwijnen.

 

Praktijk Mirte

Praktijk Mirte is een praktijk voor psychosociale hulpverlening, EMDR therapie en relatietherapie. Ik begeleid zowel kinderen, jongeren als volwassenen.

Bekijk

Mirte in Bedrijf

Mirte in Bedrijf werkt met werkgevers die zich bewust zijn van de noodzaak om te investeren in medewerkers als basis voor een gezonde en succesvolle organisatie.

Bekijk