Eetproblemen

Veel jongeren maken zich zorgen over hun uiterlijk en hun gewicht en besluiten om een dieet te gaan volgen. Meestal doen ze dat een tijdje en stoppen daar ook weer mee. Sommige jongeren gaan verder.


Zij zijn dagelijks bezig met hun gewicht, hun uiterlijk en hun eetpatroon. Zij vinden zichzelf te dik en mogen van zichzelf (bijna) niet eten. Als ze dat wel doen, worden ze angstig en onrustig en moeten ze veel bewegen, overgeven of nog strenger lijnen. Het eten en niet-eten beheerst hun leven. Er kan dan sprake zijn van een eetstoornis. Eetstoornissen hebben ernstige gevolgen. Voedsel is immers de belangrijke brandstof voor ons lichaam. Door een tekort aan voedingsstoffen kunnen er allerlei lichamelijke-, emotionele- en psychische klachten ontstaan. Daarnaast zorgt het obsessief bezig zijn met eten voor concentratieproblemen, er is geen ruimte meer in het hoofd voor andere dingen. Doordat allerlei voedsel als “verboden” wordt ervaren is met anderen eten niet leuk meer. Dit leidt vaak tot eenzaamheid. Jongeren met een eetstoornis weten vaak wel dat er iets niet klopt, maar zijn niet snel geneigd om hulp te zoeken. Vaak doen ze dat pas als bijvoorbeeld hun ouders zich erg zorgen gaan maken, of als ze echt merken vast te lopen in hun dagelijks functioneren.

Bij Mirte Kids en Praktijk Mirte wordt alleen therapie gegeven wanneer een  eventueel ondergewicht niet al te ernstig is en er geen ernstige medische complicaties zijn of andere psychische problemen spelen die de overhand hebben. De focus ligt op het behandelen van eetproblemen ter voorkoming van het ontwikkelen van een eetstoornis. Voor de behandeling van ernstige eetstoornissen wordt gespecialiseerde, multidisciplinaire behandeling geadviseerd.

 

 

Type eetstoornissen

Anorexia Nervosa

Anorexia Nervosa

Wanneer je anorexia hebt eet je veel minder dan je echt nodig hebt. Hierdoor kun je je niet goed ontwikkelen en heb je geen energie om op te kunnen letten op school of je huiswerk goed te maken. Hierdoor ben je te klein of te dun. Bovendien ben je waarschijnlijk bang om aan te komen of vind je jezelf te dik en heb je beweegdrang. Het kan op een gegeven moment zelfs voorkomen dat je wel eens flauwvalt of niet (meer) ongesteld wordt. Het (te) weinig eten geeft je een gevoel van zekerheid en controle.

Boulimia Nervosa

Boulimia Nervosa

Als je boulimia hebt, ben je bang om zwaarder of dik te worden. Soms lukt het om niet te eten maar heb je daarna zulke trek dat je in één keer heel veel eet, dat heet een eetbui. Als je een eetbui hebt, heb je tijdens die eetbui het gevoel dat je pas kan stoppen als alles op is. Om te zorgen dat je niet zwaarder wordt, spuug je het eten dat je hebt gegeten uit of gebruik je pillen zodat je darmen snel leeglopen. Soms ga je ook heel veel bewegen om niet zwaarder of dik te worden.

Binge Eating Disorder

Binge Eating Disorder

Dit heet ook wel een eetbuistoornis. Je hebt dan een oncontroleerbare drang om veel te eten op bepaalde momenten van een dag. Voor de eetbui voel je je vaak heel erg gespannen en kan je aan niets anders meer denken dan aan het eten. Na de eetbui is die spanning vaak verdwenen, maar voel je je schuldig. Bij de eetbuistoornis heb je wel eetbuien maar ga je daarna niet spugen, een pilletje nemen om je darmen leeg te maken of meer bewegen.

Eetstoornis Niet Anderzins Omschreven

Eetstoornis Niet Anderzins Omschreven

Dit zijn alle eetstoornissen die wel lijken op anorexia of boulimia maar toch net anders zijn.

Praktijk Mirte

Praktijk Mirte is een praktijk voor psychosociale hulpverlening, EMDR therapie en relatietherapie. Ik begeleid zowel kinderen, jongeren als volwassenen.

Bekijk

Mirte in Bedrijf

Mirte in Bedrijf werkt met werkgevers die zich bewust zijn van de noodzaak om te investeren in medewerkers als basis voor een gezonde en succesvolle organisatie.

Bekijk