Echtscheiding ouders

Een hectische tijd voor ouders én kind.
Ieder kind gaat er vanuit dat zijn vader en moeder gewoon altijd bij elkaar blijven. Wanneer deze situatie plotseling blijkt te veranderen door een scheiding, dan wordt het vertrouwen van het kind behoorlijk op de proef gesteld. Alles wat vertrouwd was is plotseling verdwenen.


Elk kind heeft zijn eigen manier van omgaan met afscheid. Wanneer  ouders scheiden, neemt het kind afscheid. Afscheid van een zorgeloze jeugd. Afscheid van ‘papa en mama samen’. Mogelijk afscheid van het oude huis. Welke manier uw kind ook heeft gekozen voor het omgaan met dit afscheid, vast staat wel dat de scheiding veel impact op hen heeft. Daarin verschillen ze in niets van hun ouders. Sommige ouders vertellen hun kind samen dat ze gaan scheiden. Soms is dat niet mogelijk. Omdat één van de ouders niet aanwezig is of niet in staat is om met het kind te overleggen. Hoe voorzichtig de boodschap echter ook verpakt wordt, scheiden is altijd een pijnlijke en ingrijpende gebeurtenis. Een scheiding doet een inbreuk op de veilige geborgenheid van je kind. De normale gezinssituatie is totaal ontwricht. Ineens heeft het kind twee huizen, twee bedjes, twee tandenborstels, enz. Kinderen hebben daarom tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen.
Bijna alle kinderen blijven na de scheiding hopen dat het wel weer goed komt tussen papa en mama. Het is dan ook zeer belangrijk om het kind duidelijk te vertellen dat de scheiding echt definitief is. Veel ouders vinden het moeilijk om dit zo tegen hun kind te zeggen, omdat ze bang zijn het kind verdriet te doen. Maar het kind heeft meer verdriet door valse hoop.

Een scheiding roept bij kinderen uiteenlopende gevoelens op, waaronder:

verdriet
onzekerheid
angst voor de nieuwe situatie
bang om te moeten kiezen tussen de ouders
boosheid naar de ouders; vooral wanneer er een derde persoon in het spel is
schaamte dat de ouders gaan scheiden
schuld bij zichzelf leggen
bezorgdheid om ouders
soms blij dat de ruzies voorbij zijn

Kinderen kunnen door deze gevoelens tijdelijke of langer aanhoudende klachten vertonen. Opnieuw bedplassen, psychosomatische klachten als buikpijn of hoofdpijn, slecht slapen, gauw boos of driftig worden en/of bang zijn. Oudere kinderen hebben na de echtscheiding vaker concentratieproblemen en/of achteruitgaande prestaties op school.
Bij aanhoudende klachten van het kind en/of bezorgdheid om het kind , is het soms raadzaam om hulp in te roepen van een neutrale gesprekspartner, die weliswaar door de ouders wordt aangesteld, maar de emotionele belangen van het kind behartigt. Onverdeelde aandacht, praten, schrijven, erover tekenen . Oftewel het neerzetten van alle gevoelens, zonder het gevaar van loyaliteitsconflicten met als doel dat het kind leert omgaan met alle veranderingen en gezien en gehoord wordt in zijn eigen innerlijke strijd. Wilt u weten of Mirte Kids iets voor uw kind kan betekenen, neemt u dan gerust contact op.

Als je ouders gaan scheiden...

Voor kinderen en jongeren

Voor kinderen en jongeren

Misschien was je er al bang voor. Je zag misschien dat je ouders veel ruzie hadden of dat ze er allebei steeds minder gelukkig uitzagen of dat ze steeds zo boos reageerden. Misschien was je wel druk met je vrienden, je school, je games, je sport, dat je het niet eens echt merkte. Maar als je dan ineens te horen krijgt dat ze gaan scheiden, dan ben je toch helemaal van slag.  Je ziet je ouders misschien huilen. Vragen komen bij je op als : Hoe moet dat dan? Moet ik nu verhuizen?  Moet ik naar een andere school? Komt het misschien door mij?
Het is heel normaal dat je in de war, verdrietig, boos, onzeker of zelfs bang bent. Weet in ieder geval dat  jij er echt niets aan kunt doen. En dat jij dus ook niet verantwoordelijk bent; niet voor de scheiding en ook niet voor het verdriet van je ouders. Boos zijn op je ouders of ze juist willen troosten, dat zijn hele begrijpelijke reacties.
Misschien vertelt één van je ouders je allerlei nare dingen over je andere ouder. Dat is moeilijk, want jij wilt dat ze gewoon allebei je ouders blijven waar je veel van houdt. Het is ook heel normaal dat je van elke ouder op een andere manier houdt.
Houden van tussen ouders kan dus overgaan. Je ouders dachten vroeger vast ook dat ze echt van elkaar hielden en ze gaan nu toch scheiden. Maar weet je, hun liefde heeft eerst heel veel  moois opgeleverd. Ze hebben bijvoorbeeld jou als kind gekregen.
Blijf je het toch heel moeilijk vinden dat je ouders gaan scheiden of zijn gescheiden. Slaap je daardoor bijvoorbeeld heel slecht, ben je erg verdrietig of heb je steeds maar buikpijn en je weet niet waardoor. Dan mag je aan je ouders vragen of ze contact met mij opnemen, zodat ik jou kan helpen van deze vervelende klachten af te komen.

Praktijk Mirte

Praktijk Mirte is een praktijk voor psychosociale hulpverlening, EMDR therapie en relatietherapie. Ik begeleid zowel kinderen, jongeren als volwassenen.

Bekijk

Mirte in Bedrijf

Mirte in Bedrijf werkt met werkgevers die zich bewust zijn van de noodzaak om te investeren in medewerkers als basis voor een gezonde en succesvolle organisatie.

Bekijk